tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


Nieuwe EPB-certificaten in Brussel

Nieuws - 01/02/2017
-
Auteur(s): 
Carine Govaert


Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest publiceert nieuwe modellen van de energieprestatiecertificaten voor wooneenheden en tertiaire eenheden. Aanleiding is de invoering van specifieke energie-indicatoren en de uitbreiding van de verplichting om een EPB-certificaat op te maken voor tertiaire eenheden.
De bestaande modellen worden dan ook grondig herwerkt.

Mét energieprestatie-indicatoren

Uit de nieuwe formulieren blijkt duidelijker voor welk gebouw het certificaat werd opgemaakt, tot welke categorie dat gebouw behoort, en tot wanneer het EPB-certificaat voor dat gebouw geldig is.

De rubriek met de energieprestaties werd herschikt en bevat nu naast het overzicht van de energieklassen en de jaarlijkse CO2-uitstoot, een indicatie van het aandeel energie uit hernieuwbare energiebronnen.

Op de rugzijde van het formulier staat een selectie van de 3 belangrijkste energieaanbevelingen en een verwijzing naar het Energiehuis van Leefmilieu Brussel, voor de wooneenheden, of naar de Facilitator Duurzame Gebouwen, voor de tertiaire eenheden. Beide instellingen bieden diensten aan om de energieprestaties van een gebouw te verbeteren.
Na de 3 belangrijkste aanbevelingen volgt de integrale lijst van alle aanbevelingen.

Vervolgens komt er een verwijzing naar de EPB-regels voor de verwarmingsinstallaties (voor alle gebouwtypes) en voor de klimaatregelingssystemen (alleen voor de tertiaire eenheden).

Tot slot volgt er een uitgebreide toelichting over de wijze waarop de energieprestaties worden berekend, de geldigheidsduur van het certificaat, de taken van de residentiële of tertiaire certificateurs, en de mogelijkheden die de klant heeft om ‘anomalieën’ in zijn EPB-certificaat te melden; eerst aan de certificateur zelf, en als dat niet helpt, aan Leefmilieu Brussel.

EPB-certificaat?

Wie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een wooneenheid, of een kantoor- en dienstengebouw met een oppervlakte van ten minste 500 m² op de markt wil brengen (via verkoop, verhuur, leasing, overdracht van een zakelijk recht…), moet over een EPB-certificaat beschikken.

Die verplichting wordt uitgebreid naar alle kantoor- en dienstengebouwen met een oppervlakte tussen 50 m² en 500 m² én naar alle andere gebouwen die niet gekwalificeerd kunnen worden als wooneenheid. De inwerkingtreding van deze maatregel werd al verschillende keren uitgesteld, maar werd uiteindelijk vastgelegd op 1 januari 2017. Eind vorig jaar kwam er echter opnieuw uitstel. De nieuwe toepassingsdatum zal nu vastgelegd worden in een ministerieel besluit, ‘rekening houdende met de beschikbaarheid van de software’.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest deelt de tertiaire eenheden op een heel eigen manier in, en onderscheidt:
gemeenschappelijk residentieel (bv. de verwarmde trappenhuizen van appartementen, gangen en liften);
kantoren en diensten;
onderwijs;
gezondheidszorg;
cultuur en ontspanning;
restaurants en cafés;
handelszaken;
sport;
aangrenzende ruimtes; en
andere bestemming (fabrieken, ateliers, boerderijen, luchthavens, stations,…).

Erkende plaatsen voor het uitoefenen van een eredienst of zedenleer, landbouwlokalen en opslagplaatsen met een lage energievoorziening, rouwcentra, alleenstaande gebouwen met een oppervlakte van minder dan 50 m² die geen wooneenheden zijn, tijdelijke constructies, en bepaalde vakantiewoningen hebben geen EPB-certificaat nodig.

Naast de EPB-certificaten voor wooneenheden en tertiaire eenheden kent het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ook specifieke EPB-certificaten voor openbare gebouwen. In tegenstelling tot de ‘gewone’ EPB-certificaten moeten de EPB-certificaten-openbaar gebouw permanent uitgehangen worden.

Van toepassing:
Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
15 maart 2017: EPB-certificaat voor wooneenheden.
Nog te bepalen: EPB-certificaat voor tertiaire eenheden. “(…) treedt in werking op een nader te bepalen datum, rekening houdende met de beschikbaarheid van de software (…)”.

Bron: Ministerieel besluit van 21 december 2017 tot vaststelling van het model van het EPB-certificaat voor de EPB-wooneenheden en de tertiaire eenheden, BS 31 januari 2017.
Zie ook:
Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 17 februari 2011 betreffende het door een certificateur opgestelde EPB-certificaat voor wooneenheden, BS 1 maart 2011 (certires-besluit).
Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 17 februari 2011 betreffende het door een certificateur opgestelde EPB-certificaat voor de tertiaire eenheden, BS 1 maart 2011 (certiter-besluit).