tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


Centrale voor Kredieten aan Particulieren krijgt modern werkingskader

Nieuws - 04/04/2017
-
Auteur(s): 
Laure Lemmens


Sinds 1 april 2017 werkt de Centrale voor Kredieten aan Particulieren vanuit een nieuw, modern kader. Met vooral wijzigingen om rekening te houden met de recente hervorming van het hypothecair krediet en het consumentenkrediet. Maar ook met de bedoeling meer efficiëntie en eenvoud te creëren.

Basis ongewijzigd

Toch blijft de basis dezelfde. De Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) blijft dus in de eerste plaats een instrument in strijd tegen overmatige schuldenlast. Ze registreert alle kredieten die door natuurlijke personen voor privédoeleinden werden afgesloten.

Kredietgevers zijn verplicht om de centrale te raadplegen vooraleer ze een consumentenkrediet of hypothecair krediet toekennen. En ze moeten van iedere persoon die een kredietovereenkomst tekent, de identiteit en basisgegevens van de overeenkomst in de centrale te registreren (positieve luik). Daarnaast bevat de centrale ook informatie over wanbetalers, de zogenaamde zwarte lijst (negatieve luik). Kredietgevers zijn dus ook verplicht om wie niet (tijdig) aflost of betaald, in de centrale op te nemen.

Hervorming hypothecair krediet en consumentenkrediet

Maar er gelden dus een aantal nieuwe registratieregels. In de eerste plaats ingegeven door de hervorming van het hypothecair krediet en het consumentenkrediet.

Door de Hervormingswet van 22 april 2016 werd de Europese Woonkredietrichtlijn (2014/17/EU) omgezet in nationaal recht. Die legt een aantal bijkomende voorwaarden op aan kredietgevers en -bemiddelaars. Om consumenten beter te beschermen, maar ook om meer transparantie en duidelijkheid te creëren in overeenkomsten. Kredietverstrekkers - en bemiddelaars zijn bijvoorbeeld verplicht om consumenten vóór het afsluiten van een overeenkomst via een ESIS of 'European Standardised Information Sheet' uitgebreid te informeren over de risico's. Verder werd de wetgeving hypothecair krediet uitgebreid tot kredieten met hypothecaire zekerheid met roerende bestemming, geldt een grotere transparantie over het beloningsbeleid, werd een adviesverplichting ingevoerd voor kredietbemiddelaars, zijn kredietgevers verplicht om een jaarlijks kostenpercentage te vermelden voor hypothecaire kredieten, enz.

Nieuwigheden die zich vertalen in het werkingsbesluit van de CKP met
een pak nieuwe definities. Onder meer voor kredietverzekeraar. Voortaan omschreven als de persoon die vergund is om kredietverzekeringsverrichtingen uit te voeren in toepassing van de wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen;
nieuwe begrippen (reconstitutie wordt wedersamenstelling; kredietnemer wordt consument; en
nieuwe opdelingen ( consumentenkrediet of hypothecair krediet met een roerende of een onroerende bestemming).

Registratie schrappen

Maar ook met nieuwe registratieverplichtingen. Zo moet een registratie voortaan bijvoorbeeld geschrapt worden wanneer het door de kredietgever en consument ondertekende kredietaanbod uiteindelijk toch niet wordt gerealiseerd. De consument kan ook niet worden ingeschreven als wanbetaler wanneer hij in dit geval de verschuldigde kosten (o.a. dossiers- en schattingskosten) niet betaalt. Daarvoor moet immers sprake zijn van niet-betaling van termijnbedragen.

Tijdig gemeld?

Vanaf nu moet ook de datum van het sluiten van de kredietovereenkomst in de Centrale geregistreerd worden. Op die manier kan worden nagegaan of het krediet wel tijdig werd gemeld (deadline 2 werkdagen na sluiten van de overeenkomst, idem bij vervroegde terugbetaling of opzegging). Iets wat nu onmogelijk is. Bovendien kan op basis daarvan worden nagegaan of de kredietgever binnen de wettelijke termijn voorafgaand aan het sluiten van de kredietovereenkomst nog een raadpleging heeft gedaan. Ook dit kon tot nog toe niet.

Shopping

Voortaan speelt de datum waarop er tussen de partijen een wilsovereenstemming is een rol voor registratie. De datum van het verlijden van de authentieke akte wordt niet meer weerhouden omdat dit moment vaak te laat komt. Een issue dat onder meer speelt bij ‘kredietshopping’ bij verschillende kredietgevers. Iets wat vaak voorkomt bij hypothecaire kredieten. Shopping blijft trouwens mogelijk. Tenminste zolang de consument niet één van de betrokken aanbiedingen ondertekent. Sommige kredietgevers aanvaarden dat het door de bank ondertekende aanbod slechts wordt tegengetekend door de consument op het ogenblik van het verlijden van de authentieke akte. Wil de consument het krediet nemen, zal de notaris gecontacteerd worden voor het voorbereiden van de akte. Het is dan pas bij het verlijden van de notariële akte kredietopening met hypotheekvestiging dan de kredietnemer zal tekenen. Een praktijk die onaanvaardbaar is binnen de nieuwe regelgeving hypothecair krediet. Iedere kredietgever moet van meet af aan op de hoogte zijn van àlle kredietmogelijkheden, bestaande en toekomstige verbintenissen.

Rijksregister

Op vraag van de Privacycommissie wordt voortaan naar het Rijksregister verwezen als authentieke bron voor het bepalen van het identificatienummer, de officiële voornaam en de geboortedatum.

Bewaartermijn voor wetenschap

De gegevens in de centrale blijven bewaard tot 3 maanden en 8 dagen na datum van het einde van de kredietovereenkomst of in voorkomend geval de datum waarop de mededeling van vervroegde terugbetaling of opzegging wordt verricht. Nadien worden alle gegevens verwijderd.

Maar de Nationale Bank van België kan de gegevens langer bewaren (in gedecodeerde vorm) om ze te gebruiken voor wetenschappelijke of statistische doeleinden of in het raam van de activiteiten van de Bank. Die bepaling is nu uitdrukkelijk toegevoegd om volledige transparantie te creëren over het langere behoud van gegevens.

In dat geval moet trouwens gebruik worden gemaakt van een datawarehouseomgeving afgescheiden van de productieomgeving voor de raadplegingen én die niet toegankelijk is van buiten de Bank. De omgeving mag maar voor een beperkt aantal personeelsleden van de Bank toegankelijk zijn. Deze personen moeten een specifieke machtiging hebben gekregen en mogen geen toegang hebben tot de operationele gegevens uit de productieomgeving. De privacywetgeving is van toepassing, net als Europese verordening 2016/679 over de verwerking van persoonsgegevens.

1 april 2017

De nieuwe regels gelden sinds 1 april 2017, in functie van de wet van 22 april 2016 en de bijhorende uitvoeringsbesluiten. Maar er zijn een aantal overgangsbepalingen:
alle bestaande registraties worden behouden, maar de regularisatie van de wanbetalingen gebeurt overeenkomstig de nieuwe definitie;
de huidige bepalingen met betrekking tot de datum van het sluiten van het hypothecair krediet (bij het verlijden van de authentieke akte) blijven behouden tot 30 juni 2017. De nieuwe regeling die vertrekt van de datum van onderschrijven van het kredietaanbod is vanaf 1 juli 2017 van toepassing;
om de tijdsperiode tussen de raadpleging van de centrale volgens de oude regels en de totstandkoming van de kredietovereenkomst volgens de nieuwe regels te overbruggen wordt aanvaard dat de oude regels van toepassing blijven.

Bron: Koninklijk besluit van 23 maart 2017 tot regeling van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren, BS 31 maart 2017.
Zie ook
Wet van 22 april 2016 houdende wijziging en invoeging van bepalingen inzake consumentenkrediet en hypothecair krediet in verschillende boeken van het Wetboek van economisch recht, BS 4 mei 2016. (‘Hervormingswet van 22 april 2016’)
Koninklijk besluit van 7 juli 2002 tot regeling van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren, BS 19 juli 2002.
Koninklijk besluit van 11 november 2016 houdende verlenging van de aanvangsdata der overgangsbepalingen bedoeld in artikel 41 van de wet van 22 april 2016 houdende wijziging en invoeging van bepalingen inzake consumentenkrediet en hypothecair krediet in verschillende boeken van het Wetboek van economisch recht, BS 30 november 2016.